Sneak Preview

A Nichols Design Group project

The renovation of this single family brownstone in Boston's South End enters final stages of construction. Today we stopped by to check progress on electrical details in the kitchen and answer questions.


Stay tuned over the next few weeks for a deep dive into the before and after journey of this project.

Meanwhile, a few iphone shots from this morning's visit:

Kitchen Renovation in the South End by Nichols Design Group

Formerly four small, dark spaces; kitchen, dining room, sitting room, and stair hall were gutted to open the floor plan. Load bearing walls were replaced with steel beam construction. The result is a large, bright and contemporary kitchen running the length of the house. A fifteen foot island becomes the new hub of daily life and center stage for large scale entertaining.


Dewey checking details in the kitchen of a South End project

Custom eight foot glass doors in the back lead to a new deck overlooking the ground level patio and garden. One flight up is an open space with multiple seating groups and two fireplaces. One flight down, a casual living space with media room, wet bar, wine coolers and a full bath was carved out of the excavated basement - adding an additional level of usable space to the home.


Nichols Design Group envisioned a fifteen foot island as a hub for daily life and center stage for large scale entertaining

Space in front of the bowed windows was left open for a dining table and seating for six-eight guests. Doors to the left lead to a tiled mudroom for everyday egress to the sidewalk by way of a small garden.


A few before pics of the previous kitchen and street level spaces:



  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
www.nicholsarchitectsllc.com
Nichols Architects LLC
dba Nichols Design Group
23 Millmont Street - Boston MA  02119
617-816-4765
danichols@nicholsarchitectsllc.com