Designing for a "New Normal"


Who knew "staying at home" could be so difficult? At face value it sounds easy. But everyone? All at once? Oh boy.....No privacy. No silence. No sanity. No space. No place to go. I've heard friends mumble the words "pressure cooker" through clenched teeth more than once recently.


Got Zoom?

Not only are we all home together, but we also brought everyone from the outside world home with us. How many zoom video conference calls happen in your house everyday? Suddenly our lives and our homes are being live-streamed to colleagues and strangers around the world. Who authorized this?





Home schooling in one room. Virtual training session in another. Yoga in the front hall. Staff meetings in the dining room. Sales meetings in the kids' bedroom. Therapy appointments in the ....garage? Grammy and Pops are FaceTiming in the kitchen. When will we go back to normal? Will it go back to normal? Remind me again, what is normal?


Got Dreams?

We are hearing distant cries for help from clients and friends - desperate pleas to find extra space in their homes. So....for all of you who might be dreaming of extra space this weekend - Feast your eyes on this basement renovation happening now in one of our South End projects.


Nichols Design Group / South End Renovation

What was a raw, partial height, unfinished basement in this South End brownstone was excavated to develop a media suite with wet bar, and a full bath.

Media Room Progress Shot

Media Room

Beneath the polished concrete floor is radiant heat - ensuring the space is warm and inviting all year. A modern gas fireplace is being installed and a large television will be in the framed opening above. Wet bar is going in under the stairs, while the full kitchen is up one flight New windows and French Doors across the back open to a terrace and private parking.



Media Room, Basement Before

Guest Bath

The home has a sophisticated, tailored and modern feel. This guest bath adjacent to the media room is no exception. The charcoal colored porcelain tile plays off the concrete floor and the high gloss mahogany casework is a sleek and masculine contrast to the grey. The walk in shower will be appreciated by guests and muddy dogs in need of a rinse after their walk.

Guest Bath, Basement Level

Guest Bath Space / Basement Before

Maybe your dreams are more modest - staring at nothing but our walls these past few weeks has some of us wondering - if this is the new normal, perhaps we need to make some changes in order to stay sane. We can help with that too.


Stay safe everyone.

Dewey and David.

Nichols Design Group

Boston MA





  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
www.nicholsarchitectsllc.com
Nichols Architects LLC
dba Nichols Design Group
23 Millmont Street - Boston MA  02119
617-816-4765
danichols@nicholsarchitectsllc.com